Thursday, September 22, 2011

sup uraT Keting!

hoit2....
aku tak siap lagi kemas barang tapi lorat nak menghupdate blog....
haiyo2....susah betol aku ni....tapi berjanji pada diri lepas siap 1 entry ni nak finalize kan barang apa nak hangkut....
kali ni berita pasal sup urat keting...
korang tau tak keting tu bende apa??aku mula2 dengar ingat kan keting tu kat kaki yang permukaan depan betis tu...tapi bila ikut logik celah mana pulak datangnya urat kat depan tu?/

ropa2nya,...urat keting tu tendon...yang sambung antara tumit dengan otot betis...bayang lah cenonet je la urat keting ni....nasib baik lembu ada 4 kaki..dapat jugak la urat keting tu banyak sikit...haha
dah2...cukup2 lah mengarut..sila layan tayar scroller mouse korang:

SUP URAT KETING
Lokasi: seksyen 7, bangi
Jenis: local, makan apa saja yang sesuai dengan sup


sate urat keting/10 batang rm9 termasuk ketupat
ni sate kat kedai urat keting eh...bukan nya sate yang diperbuat dari urat keting...dia diperbuat dari daging ayam...kalau rezeki ada dapat lah juga merasa sate daging n perut..tapi malam tu kitorang sampai tinggal ayam saje... saiznya sedang2 saje, warnanya lite2 saje tapi rasa dia berasa kauuu....rempah satay dia marvelous..tak yah cecah sambal kacang dah pon dah enak...kalo cecah jugak jadi spoil sebab sambal kacang dia tak sedap..haha...then dia bagi pulak ketupat yang berbentuk silinder tu...digulung dalam daun apa ntah..tapi kaler nasi dia akan hijau2 kuning ikut kaler menurun dari daun....nasi dia pon lembut je...



 sup urat keting/ rm7
ni sup dambaan hati ku...aku suka gila!!!time ni dah la tengah selsema...badan dedar2...sekali dapat sup ni rasa macam diawang2an...melayang je...lubang hidung pon rasa lapang je...mau nya tak...dalam sup ni dia memang dah bubuh black pepper yang biji2 tu...lepas tu aku gatal gi minta sambal kicap lagi..memang melenting lah pedas+panas+bahang....semua ada...tapi dia punya kenyal2 urat tu....oooouuuuhhhhh.....heavennya.......~~

ni aku ramduk lagi nak tayang urat2 tu...dalam sup ni memang semua nya urat2 keting ye...takde campuran lemak2 tetel ke isi2 daging ke ...nehi2...so aku rasa sangat bahagia...~

kedai ni memang potensi membangun ada...aku tengok dah ada 3 lot kedai dia dekat2 situ jugak...dahsyat betul sambutan.,...tapi malangnya service dia memang macam hanjut... waiter dia sukati je amik order dengan rokok kat tangan..then pemalas pulak tu...order air dari awal..kena pesan kali ke2 baru nak dapat...tu pon lepas aku dah meleleh2 kepedasan hirup sup...lepas tu minta nasi putih tak dapat2...tak pasal aku guna nasi ketupat satay tu masuk sup aku yang marvelous tu jadi soto lak dah....
lepas tu gda order mihun sup daging sampai2 mihun sup daging+perut.... bila bagitau salah order boleh lak dia cakap betul la ni sup daging..kite memang leyak perut sekali...hangguk kau la...hempuk nak???

so kalau nak gi makan sini kesabaran diri yang tinggi amatlah diperlukan...(sambil nak cite aku ni penyabar la kan?)


icerOoM!!!

hai hai....
apa kabar semua??
memandangkan aku bakal menaiki belon pada hari esok...
makanya aku bercita2 untuk menghupdatekan semua cerita2 aku yang tertunggak pada hari ini sebelum berlakunya kejadian matahari terbit pada hari esok...
sebabnya kalau lepas aku pulang dari menaiki belon baru nak hupdate bermakna semakin bertambah banyak lah tunggakan2 entry makan2 yang perlu diselesaikan segera...uhuhu

hokey2...sebelum aku mula mengarut entah apa2...sebaik2nya aku buka je cerita pasal ini bilik ais ketul:

ICE ROOM!~
Lokasi: Seksyen 8  , Bangi. selangor
Jenis: dessert, aiskrim n makanan ringan2

 the menu
as usual...i present to u the reference untuk dibelek2 sampai lunyai...tapi xlunyai pon sebabnya makanannya xde lah susah sangat nak dipilih...haha

 tropical mixed fruit/ rm9.90
ni aiskrim aku yang order..aku kan kampung2 sikit...so opkos la berminat nak amik buahan2 tempatan ni...(yang sebenarnya rasa rugi je amik perisa buah yang 1 flavor...aku kan temahak)
well..the ice cream untuk aku portion nya sangat banyak...so bagi aku patotnya aku jangan temahak sangat order sorang 1...boleh je nak share2...tapi oleh kerana nafsu nak try banyak perisa..semua nak amik sorang 1 perasa...lepas tu macam biasa ice cream aku akhirnya akan jadi seperti dibawah.....
icecream dia ni lak lain dari tempat lain sebabnya ice dia yang base tu plain je...macam ais kosong yang diparut...lepas tu dia letak la segala2 flavour buah2 yang terkandung dalam jenis tropikal...antara perasa yang aku recognize masa kunyah2 ais tu ialah: jambu batu, mangga, durian belanda, n macam2 lagi...pastu tabur2 telur katak tu...sebenarnya aku tak ingat sangat buah apa lagi ada...maafkan lah aku...uhuhu

 mango pamelo snow ice/ rm7.90
ni icecream si tiqa yang  punya...perisa mangga..yang ni lain sikit dari base ice cream aku sebabnya base dia memang dah berperisa mangga...then dia letak lagi buah2 mangga n telur katak n syrup mangga..dia punya lagi sedap dari aku punya yang pastinya....tapi stil tak menggembirakan hati aku lagi..uhuhu


 blue berry snow ice/ rm7.90
 ni kawiyah yang punya ...yang ni base dia same macam aku..plain n diletak syrup perisa blueberry...then tabur2 kacang n kismis...cess...macam ni aku pon bole buat kedai ais krim!!!
haha...takde la..sebenarnya aku rasa kalau betul2 nak rasa specialities aiskrim dia jangan amik yang perisa buah2 ni...dah tau dah rasa dia...aku rasa ais krim dia yang special tu yang kat side tajuk dia special tu..kat situ ada perisa: black knight, nut case, yummy yummy, cha cha...rupa ais krim side tu pon cam dahsyat2 je...so next time jangan harap aku nak amik perisa buah2 ni...biasa sangat...harap je mahal...

 steam lotus rice/ rm5
ni pulak makanan sampingan...dah makan ais krim rasa tak puas ati lak..kena la tambah menu yang memuaskan ati...so aku pon amik la nasi dalam daun teratai ni..pakai amik je sebab menu yang lain tak menggamit perasaan pon..sekali sampai...oooouuhhhh....aku kenal ini makanan!!! aku penah makan dulu...tapi dulu aku makan nama dia kuih chang...makanan orang cina yang kite boleh nampak kat pasar malam cina...dia balut dengan daun bentuk 3 segi piramid..pintal2 dengan tali gantung2 kat gerai2 dia...
tapi yang aku makan time tu bukan lah beli kat pasar malam tu...ayah aku bawak balik dari surau ada jiran kitorang (mualaf) buat kan special punya!!!sedap gila,...nyummy2....

 ok...apa yang buat aku suka gila ialah dia pakai beras pulut...so sticky2...dalam gumpalan2 tu ada isi ayam beberapa ketul n mushroom..then dia masak pulut ni letak banyak sangat kicap...tapi stil ak menjejaskan rasa dia lagi...n perisa tambahan letak daun bawang..so bau nasi pulut ni sangat wangi dengan haruman daun bawang+daun teratai di stim bersama...ouuuhh..i loike...tapi stil tak boleh lawan kuih chang yang jiran aku buat...same je isi dalam dia tapi ada add on telur n buah berangan!!!!sedaaaappppnyaaaa~~~

fries/ rm3.80
ni kawi order..tak paham aku orang tua ni...asal gi kedai makan je mesti dia berkenan sangat nak order fries sebagai tambahan...rasa dia same je...tak yah explain

hot n spicy soup noodle/rm 7.90
ni tiqa punya side order..ni side order ke ni main dish aku pon kompius...haha...rupa dia sangat lah macam mengecewakan..ala2 macam maggi je kan???tapi jangan risau kerana rasa dia tak lah mengecewakan seperti rasa maggi yang posen2 je harganya tu...sup dia ada la rasa lain sikit...tapi tak tau nak cakap macam mana..yang pastinya aku amik sup dia buat makan dengan pulut teratai aku tu...haha...ni menu orang lah...ak tak reti nak cerita..rasa sikit2 je...


pendek ceritanya entr kali ni aku rasa sangat membosankan...aku tak xcited lak cerita pasal makanan ni...maybe sebab dah lupa rasa dia macam mana..maafkan lah aku ye....aku  cuba naikkan kan nafsu aku terhadap makanan selepas ini

Tuesday, September 13, 2011

kucing ku gedik!

ni video masa nak sahur kat rumah hari tu...
kegedikan kucing kat rumah kat melaka ni memang melampau2....
sebab nya dia manja sangat dengan parent aku sampai kalau dia buat apa2 pon semua tak kesah...
cuba kucing lain...jangan harap ok!!! tengok betapa biasnya mereka terhadap dia dan adik beradiknya...


video
ni nama dia dua...sebab bulu dia gelap kat 2 belah telinga...adik bradik dia lagi 1 namanya satu sebab ada 1 tompk besar kat kepala dia...n lagi sekor namanya tiga...sebab ada 3 tompok kat kepalanya...so panggil mereka 1,2,3...tapi parent aku asyik dok panggil siji,loro,telu...jowo jugak pilihan hati diorang...
nanti aku cari gamba 1 n 3 pulak ye...

anjappar!!!!

selamat hari raya...maaf zahir dan batin...
lupa nk update gambar makanan masak2 buka kali ke3 n makan2 raya...
tau2 je dah masuk minggu ke-3 kite beraya kn....
nanti aku rajin, aku share ye...
ni nak cerita benda lain dulu....


last week pada hari beramai2 orang di tempat kerja aku sedang berpuasa nam dan masih ramai juga yang masih belum pulang ke opis selepas beraya sakan, aku telah diajak oleh kak nani untuk men-try makanan india...
aku sebagai pemakan yang tegar terus menerus je setuju....
so kami pon sanggup meredah onak dan duri (jam) naik cab ke bangsar...gigih tak gigih la kan...


ANJAPPAR!
Lokasi: Jalan Maarof, Bangsar.
Jenis: Makanan India


kali ni aku gi makan kat kedai yang betul2 india tulen punya...tak tipu2 style mamak ke mapley ke.... kalau mamak biasanya dia punya menu tu dah mix dengan cara masakan n makan tempatan yang berbilang kaum ni...so aku bagi tayang2 dia punya rupa ye...


 the menu
beserta dengan gamba menu ni boleh la korang usha2 alamat dia tu n no. tpon...eh..tak de no. tepon lak...ni no nya:03-22881508/9...n kedai ni pon ada buat free delivery...adakah sampai ke hujung dunia pon mereka sanggup menn-deliver kan makanan mereka dengan percuma???tu aku tak pasti...kau tepon pastu tanya dia sendri hokey?

 ni adalah minumannya...memandangkan kalau makan makanan india dah boleh agak mesti rempah nya melimpah ruah..so wajib la aku minum air free je..air kosong...selamat perut aku dan duit aku..haha..air ni memang dah tersedia jag besi atas meja bersama awan2 besinya..kalau tengok cerita india/tamil/hindustan kan diorang memang selalaunya makan/minum semua dalam bekas yang diperbuat dari besi kan??? so ada feeling2 india gitu~

 1st menu: Butter Nan(rm5)+Kadai Paneer(rm10)
ni adalah menu pilihan k.vim...butter nan korang tau la kan macam mana rasa/rupa dia..kalau tak tau gi mapley sana gi order...same je rasa dia..cuma tahap quality kegebuan roti tu mungkin berbeza lah kot..dah harga pon 5kali ganda bezakan....aku tak tau sebab masa kat mapley tak pernah terhingin nak order butter nan...aku order mee goreng mamak adalah....kuah tu k.vim order lain buat cicah2..kalau kat mapley takdenya kau nak side2 order pencicah kan??kompem dapat 3 jenis pencicah: dal/sardin/kari/mint?? 

 hasil pemberitahuan k.vim..kada paneer diperbuat daripada sayur bayam dan cheese..ada lah perisa2 tambahan tapi aku dah tak ingat..hari tu telan semut banyak sangat,,,tapi kuah tu memang sedap...pekat n lain dari kuah yang aku penah rasa...ada rasa creamy2 n cheese yang digunakan ialah cheese yang kuib2 kalau dipanaskan pon still stable rupa parasnya..tak cair dalam kuah(tak ingat pe nama cheese tu).. so bila cicah tu ada lah ketul2 cheese tu buat lauk makan dengan nan...


 menu ke-2: Popular Meals/ rm15
ni pulak menu yang diorder oleh k.nani... dulu aku tengok discovery channel ada cerita pasal family brahmin buat kenduri kahwin kat india...brahmin ni kasta yang paling tinggi kat golongan kat india...bayang kan dalam kenduri tu diorang serve kan makanan macam ni...yang dalam daun pisang n n setiap orang akan diservekan nasi n lauk2 tu secara panas2 dia ceduk2 kan...n serentak pulak tu..tetamu lak bukan sikit2 macam style wedding omputih..ni 1000-2000 kepala punya cerita....gila wow kan...bayangkan betapa kayanya diorang.. upah tukang serve, daun pisang punya banyak guna, dewan punya besar guna nak serve tetamu sekli gus, makanan yang dihidang kan tu panas2 lagi...kat sini, kau hamik sendiri pinggan, beratur, ceduk2 sendiri, tatang pinggan cari tempat kosong kan??

ok2..berbalik cerita menu ni terdiri daripada lauk: fish gravy, rasam, sambar, kootu, porial, keerai, curd, butter milk, sweet...aku pon tak sure tajuk lauk tu belong to lauk dalam gambar yang mana..masa k.vim tunjuk aku ingat lah dalam 10 saat lepas tu...lepas dapat makanan aku jangan harap aku nak ingat...haha
tapi yang aku ingat tengah2 tu ialah yogurt/tairu...yang ni lauk paling aku suka..makan dengan menu aku memang masuk gila...lepas tu aku ingat rasam tu sup sayur yang biasanya orang india akan makan especially kalau demam...sebab boleh kebahkan panas badan...
n sebab menu ni jugak aku baru tau kuah dal n dalca tu berbeza hokeyyy? lembab betol aku ni rupenya....



ni still menu k.nani...lauk2 diatas diserve kan dengan nasi putih dan juga chettinad chicken...chettinad chicken ni sekali aku rasa terus teringat rendang kalau orang melayu punya masakkan....tapi rempah dia lain sikit kot...n rasa dia more pedas....aku suka gila lauk ni n aku asyik makan dengan dengan menu aku...



dan juga ada chapatti sekali ye tuan2 dan puan2..so sangat berbaloi2 kalau amik menu ni...n boleh buat makan 2 orang sekali...kalau yang jenis makan ayu2 tu 3 orang boleh share...peringatan 1 kepada siapa yang amik menu ni...sila makan chapatti dulu sebab kalau dah sejuk kompem dia jadi liat gila...macam kejadian happen to kitorang...haha...


menu ke3: biriyani mutton/ rm15
 ni menu aku punya kompem la ada itu kambing juga...nasi briyani dia sedaaaaappppp wooo...memang segala rempah cukup lah...rasa briyani dia tak macam briyani biasa melayu masak tu...walaupon nasi tu diletak sebelah dengan briyani hassan syah...same setanding! sebelah dengan nasi arab saba, nasi saba tu menang... tapi memang sedap nasi dia..lain dari perisa biasa..takde tipu2...isi kambing tu pulak dah ditanam dalam nasi...so kena korek2 lah dalam nasi...aku rasa rasa kambing tu yang buat nasi dia marvelous! lepas tu korek2 lagi nasi dia jumpa telur ayam sejibik...memang kompem suruh gemok kalau makan menu ni...



tapi kuah dia bagi aku tak bes sangat...macam kari cair biasa je..tapi sebab nasi dia dah sedap xheran sangat lah..n 1 lagi benda yang sedap ialah coleslaw dia yang diperbuat dari bawang dan yogurt/tairu....memang nyummy nyumm...aku suka gila2...tak reti nak cakap macam mana tapi bila letak atas nasi dia n secubit daging kambing n kuah chettinad jadi lah...wwwoo000OOOOWWWW...! gabungan mantap!

air pilihan semua orang: Masala Tea/ rm4
lepas semua terduduk bersandar kekenyangan baru lah pekena air ni...aku tak tau mula2 apekejadahnya ari teh ni...aku dengar semua dok cerita kebest-an air ni so aku pon ikot je lah order...rupanya air teh ni dicampur sekali dengan masala...kau tau apa tu masala?? google sendiri...yang pasti teh ni bagi aku rasa buah pelaga memang sangat kuat...gila tak sangka aku berjaya habiskan jugak air ni...sebabnya k.vim cakap teh masala ni bagus untuk digestive system.. memandang kan aku punya makanan yang paling2 ber'khasiat' sekali..terus aku telan....

n sebab lain aku boleh habiskan ialah sebab distil panas..so rasa dia kureeng sikit...kalau dah sejuk go to hell lah aku nak telan... korang perasan tak cara teh ni dihidangkan lain sikit..macam ada periuk then baru cawan...kalau ikutkan etika meminum air teh ni adalah menunang air dari cawan tersebut ke dalam periuk kecil tu then minum...supaya teh tu kurang panas masa dituang ke dalam periuk... tapi bagi aku bila minum dari periuk macam seolah2 minum dalam cerek tongang je...teringat pulak cerita puaka tebing biru hantu tu minum style tonggang air dalam cerek terus...haha

peringatan kepada korang2 yang terakhir...jangan lupa masa order tu minta dihidang dalam daun pisang..lagi feeling2 kat india lebih terasa...aritu kitorang tak tau kena minta...sekali dapat dalam pinggan biasa je...

balik tu lepas bayar k.vim ada amik secubit benda diatas ni kat tepi kaunter...mula2 aku punya lah pelik apa kebenda lah ni...k.vim cakap lepas makan kan kita nak bagi kurang bau rempah tu...kira refresh mulut kita...nama sebenar dia aku tak tau tapi lepas aku kemam2 dalam mulut rupanya cengkih yang disalut dengan gula..mula2 rasa manis lepas tu hamik kau penangan cengkih pulak! korang tau tak cengkih tu apa?? dulu2 aku describe kan sebagai mini tongkat sakti...cuba korang perati rupa dia lama2...ada macam tongkat sakti tak????

p/s1: thanx k.vim yang tolong membelanja makan pada hari tersebut...
p/s2: balik je bau rempah 1 badan especially tangan..memang dahsyattt!