Monday, March 7, 2011

EnTry Khas uTk kAwiYaH~

Entry kali ni aku nak membuktikan pada semua bahawa aku bukan sahaja takat reti makan..malahan juga reti masak..~
masak ok...apa...........
.korang ingat wani je reti masak??aku pon reti ok...

disamping itu, entry ini juga khas untuk kawi..
dari hari tu lagi dia minta resepi kehebatan masakan aku...hahaha....
sorry terlambat ye kawi....
ok2..tanpa membuang masa....sila scroll ke bawah:

MURTABAK MAGGI
Lokasi: Dapur Rumah sendiri
Jenis: Local, Asli, Ringan2

step 1:
mula2 panaskan butter atas kuali...

step 2:
bila minyak yang berlemak hasil cairan butter td da panas, masukkan bawang yang telah dihiris atau dirampai....tumis sehingga naik aroma2 yang boleh membuatkan perut2 jiran tetangga anda berdangdut~

step 3:
masukkan daging yang telah dicincang halus..paling senang guna mince meat je..xyah cincang2...jimat tenaga.. time ni aku guna daging burger ramly perisa salai... sangat lazat!! sebab takde tenaga nak g membeli mince meat.. goreng daging bersama rampaian bawang sehingga betul2 masak.

step 4:
sementara tunggu daging anda masak dengan lazatnya..pecahkan telur ke dalam bekas yang lain bersama2 dengan perencah maggi kari..nisbah untuk penggunaan telur ialah 1bungkus maggi:2 biji telur..sepatutnya time ni da start pukul telur supaya perencah maggi n telur sebati atau bahasa saintifiknya homogenize..

step 5:
apabila telur telah mengembangkan sayapnya, masukkan daging yang telah siap digoreng tadi..macam aku cakap tadi..patutnya telur da siap dipukul sebelum masukkan bahan lain..sebab ini akan menyebabkan kejadian ketidak sebatian perencah magi kari adalah tinggi..perlu menggunakan tenaga yang lebih pulak lepas tu..

step 6:
dalam masa yang sama magi mee pula haruslah sudah siap direbus sehingga lembut...kalau boleh jangan sampai kembang sangat..nanti tak best..biar sedang2..kenyal2 gitu~

step 7:
bila dah betul2 tos bolehlah masukkan kedalam acuan telur tadi...pastu gaul2 sampai sebati...

step 8:
sebati seperti ini...marvelous???belum lagi ok..belum part klimaks lagi..pastu boleh lah panaskan minyak dalam pan..pakai pan ok..baru lah jadi bulat dan bergaya

step 9:
ceduk 2 senduk adunan tadi dan rata kan diatas kuali leper a.k.a pan ini...kalau nak mudah mee magi 2 korang da potong2 sikit..so masa senduk 2 dia  taklah berjurai2..

step 10:
agak2 bila dah masak telur kat base bolehlah menggunakan skill masing2 dengan menterlongkopkan murtabak anda...kalau rasa hebat sila buat ala2 flip pancake...kalau rasa xhebat sila terbalikkan menggunakan sudip..kalau rasa2 memang langsung tak hebat tahap tadika sila belah tengah lepas tu terbalikkan piece by piece...
so boleh bajet lahkan tahap kehebatan aku menterlongkopkan murtabak ni...hahahahahahaha

step 11:
nganga mulut-suap murtabak super marvelous-tutup mulut-kunyah2-telan~

tengok2...pandai tak aku masak??
weeee....
rasa perencah maggi 2 dah sangat sedap..korang boleh makan murtabak ni begitu saja tanpa perlu menggunakan tenaga lain untuk membuat kuah kari sebagai pencicah mahupon membeli kari dikedai mapley yang belum tentu sedap~


p/s: da boleh kawen da ni~

4 comments:

  1. wowi..gile laaaa da bley kawen u..hahhaa..tq kakyin!!! lapau trus tgk entry nie + teharu sbb entry khas tuk i lg..sweet~~

    ReplyDelete
  2. sejak akhir2 ni i ny post appriciate kwn2 gitu~
    hahahhahahaha

    ReplyDelete
  3. tak pernah mkn murtabak megi :(
    masa bulan ramadhan penah nak beli, tp tercancel pulakk~

    ReplyDelete
  4. xyah bli da..buat sendri je..lg puas ati

    ReplyDelete